SLOGAN

Welke UTP kabel

 

Wat is een UTP kabel?

 Een UTP kabel is een zeer populaire kabel voor telefonie- en computernetwerken en bestaat uit gedraaide aderparen met een standaard kleurcodering. De naam UTP kabel wordt echter een beetje ten onrechte gebruikt voor alle twisted pair netwerkkabels. Twisted pair netwerkkabels zijn namelijk verkrijgbaar in afgeschermde en niet afgeschermde varianten, waarbij de UTP (Unshielded Twisted Pair) kabel de niet afgeschermde variant is. De kabel heeft dus geen elektromagnetische afscherming tegen interferentie, oftewel elektromagnetische storingen. Hiervoor bestaan er ook diverse afgeschermde UTP kabels, zoals de FTP (Foiled Twisted Pair), STP (Shielded Twisted Pair) en S/FTP kabels.

CAT5e/CAT6/CAT6a/CAT7

UTP kabels zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, ieder met zijn eigen specificatie.
Vuistregel in deze is, des te nieuwer/hoger de categorie, des te sneller de kabel is.

Welke snelheden kan de UTP-kabel halen?

 • Een cat5e kabel – Haalt snelheden tot 1000 Mbit/s en is geschikt voor Gigabit netwerken.De doorvoersnelheid is 100mhz. Het ondersteunt snelle internetsnelheden (tot 1Gbps). De stabiele snelheden van 1 Gbps gaan tot een maximale aanbevolen lengte van 100m.
 • Een cat6 kabel – De Cat6 kabel is de opvolger van de Cat5e kabel.
  UTP Cat6
  heeft stabiele snelheden tot één gigabit per seconde met een overdrachtsfrequentie van 250 MHZ. Hierdoor kan het meer data tegelijkertijd verwerken dan een Cat5e kabel.

  Dit maakt de kabel daarom o.a. geschikt voor spraakcommunicatie. De kabel wordt door haar stabiele snelheid voornamelijk gebruikt voor computernetwerken, beveiligingssystemen en telefoondiensten. De Cat 6 kabel is tevens ook compatibel met de Cat7, Cat6a, Cat5e, Cat5 en Cat3 kabelnormen.
 • Een cat6a kabel - Cat6a is de opvolger van de Cat6 bekabeling.
  Cat6a kabels zijn in staat gegevens over te brengen met snelheden van 10 GB/s bij doorvoersnelheden van 500 megahertz.
 • Een cat7 kabel – Een Cat 7 kabel is gemaakt om snelheden tot 10 gigabit per seconde over de kabel te voeren met een overdracht frequentie van 600 MHZ.
  Een Cat7 kabel heeft strikte specificaties tegen overspraak en ruis. De Cat7 kabel wordt door haar stabiele snelheid voornamelijk gebruikt voor computernetwerken, beveiligingssystemen, en telefoondiensten. De Cat 7 kabel is tevens ook te combineren met de Cat6a, Cat6, Cat5e, Cat5 en Cat3 kabelnormen.

Het verschil tussen Cat5e, Cat6, CAT6a en CAT7 is dus enkel de bandbreedte.
Zie het als een autosnelweg met 2 rijstroken waar op beiden helften 120 wordt gereden (of op sommige stukken tegenwoordig 130). De snelheid is gelijk, maar de hoeveelheid rijstroken (=bandbreedte) kan verschillen. Zo is CAT5e bijvoorbeeld een autosnelweg met 2 rijstroken, Cat6 een autosnelweg met 4 rijstroken, Cat6a een autosnelweg met 6 rijstroken, etc. Het moge duidelijk zijn dat op een autosnelweg met meer rijstroken meer auto's tegelijkertijd naar hun locatie kunnen rijden

Wat betekent AWG?

Vaak staat er bij een kabel de dikte in AWG, dit staat voor "American wire gauge" en staat voor de dikte van de draad. Bij UTP bekabeling is AWG 23 of AWG 24 de standaard.
De regel in deze is, des te lager de AWG waarde, des te dikker is de Ader in de UTP kabel.
Voor meer info verwijzen wij naar de pagina over American wire gauge op Wikipedia : https://nl.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge


UTP/FTP/SFTP? Welke soorten afscherming zijn er?

Een netwerkkabel kan verschillende soorten van opbouw hebben.
Zie onderstaande lijst ter verduidelijking.

Wat is een afgeschermde kabel?

Oude naam

Nieuwe naam

Afscherming kabel

Afscherming aderparen

UTP

U/UTP

geen

geen

STP

U/FTP

geen

folie

FTP

F/UTP

folie

geen

S-STP

S/FTP

vlechtwerk

folie

S-FTP

SF/UTP

folie + vlechtwerk

geen

Welke kabel kies ik dan?

De afscherming zorgt ervoor dat kans op interferentie (data overspringen) wordt verkleind.
Om het gemakkelijk te houden hanteren wij vaak de volgende vuistregel:
Ligt de kabel alleen in een buis en zijn er weinig externe stroomfactoren (magnetisch velden) aanwezig dan is een standaard UTP kabel voldoende. Ligt er in een buis een COAX, Stroom- of krachtstroomkabel, kiest u dan voor een afgeschermde kabel.


Is er kwaliteitsverschil in netwerkkabel?
Een goede kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is gemaakt van 100% koper. Sommige aanbieders verkopen een goedkoper alternatief zoals bijv. CCA en CCS kabel maar kwalitatief vele male minder dan echte koperen netwerkkabels.

Wat betekent CCA?

Een Copper Clad Aluminium (CCA) draad maakt gebruik van een koperen draad maar bevat een aluminium kern. Deze kabel ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een koperen netwerkkabel en voelt ook gelijk. De meningen zijn nog al verdeeld over CCA en 100% koper.

Nadelen van CCA netwerkkabels zijn o.a.:

- Flexibiliteit op lange termijn neemt af
- Grotere kans op breuken
- De demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
- DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper
Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard
Het grote voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels.
Het verlies in snelheid is aanwezig maar wordt dit door veel gebruikers verwaarloosbaar geacht.
Dit mede door het financiële aspect wordt deze kabel het meest gekozen.

Wij kunnen u hierin moeilijk adviseren, het is eigenlijk kiezen tussen kwantiteit of kwaliteit.
LET OP: Gebruikt u PoE (Power over Ethernet) dan adviseren wij altijd een 100% koperen kabel!

Een soepele (Stranded) of stugge (Solid) kabel?

Het type UTP kabel heeft alles te maken met de opbouw van de afzonderlijke aderen.
Dit betekent dat wanneer  de UTP kabel stript, je 8 kleine draden (aderen) zult zien.
Wanneer deze afzonderlijk worden gestript kan het verschil worden gezien tussen soepel en stugge UTP kabels. Bestaat deze namelijk uit allemaal kleine koperen draadjes dan spreken we van een soepele kabel, is het echter één enkele vaste kern dan is er sprake van een stugge kabel.

Twee type kabels, betekent ook 2 doeleinden, maar hoe zit het nu precies?

De algemene regelgeving is als volgt:

 • Monteer je de kabel af op een muur paneel of een patchpaneel, kies dan voor een massieve stugge UTP kabel. Deze hecht beter en zorgt voor een optimale verbinding.
 • Monteer je een RJ45 stekker aan de kabel, dan kiest men in de regel voor een soepele kabel, bij deze techniek gaat de geleider van de RJ45 stekker namelijk compleet door de kern van de ader heen. Het is niet wenselijk een connector voor soepel kabel op een stugge kabel te gebruiken. Er ontstaat hierbij een risico dat de geleiders langs de kern schieten en er een stukje van de isolator achterblijft waardoor de verbinding niet of niet goed tot stand komt. Dit resulteert in een slecht contact. Indien het toch wenselijk is een RJ45 stekker aan een kabel met stugge kern te monteren, kies dan altijd voor een RJ45 connector welke geschikt is voor kabel met stugge kern.

RJ45 connector

Werking connector voor soepele kabel


Verschillende connectoren

RJ45 connectoren
Er zijn verschillende soorten connectoren verkrijgbaar. De meest voorkomende connectoren zijn de RJ45 connectoren, dit zijn de standaard connectoren voor netwerkbekabeling. Er zijn verschillende RJ45 connectoren.

Unshielded Cat5e:  Deze connector is nodig bij UTP Cat5e kabels
Shielded Cat5e:      Deze connector is een vereiste voor afgeschermde Cat5e kabels
Unshielded Cat6:    Deze connector is nodig bij UTP Cat6 kabels
Shielded Cat6:         Deze connector is een vereiste voor afgeschermde Cat6 kabels
Unshielded Cat6a:  Deze connector is nodig bij UTP Cat6a kabels
Shielded Cat6a:      Deze connector is een vereiste voor afgeschermde Cat6a kabels
Unshielded Cat7:    Deze connector is nodig bij UTP Cat7 kabels
Shielded Cat7:        Deze connector is een vereiste voor afgeschermde Cat7 kabels


RJ11 connectoren

Om een netwerkkabel te gebruiken voor de telefonie zijn RJ11 connectoren nodig. Dit zijn kleinere connectoren dan de RJ45 connectors en zijn puur bedoeld voor telefonie.


Bestaan er ook netwerkkabels voor buiten?
Ja, er bestaat buitenkabel / grondkabel. Deze is speciaal ontworpen voor buitengebruik en in vochtige omgevingen.
Hij is voorzien van een UV stabiele scheurbestendige PE mantel.


Wat is een patchkabel?
Patchkabel is iets dunner en flexibel, doordat de kern bestaat uit allemaal hele dunne koperdraadjes.
Deze kabels welke aan beide kanten een RJ45 connector heeft, wordt vaak gebruikt in serverruimtes om diverse netwerkaansluitingen te patchen in een patch kast.


Wat is een Cross kabel?
Een cross-kabel / crossover kabel gebruik je wanneer je twee pc's met elkaar wil verbinden of twee switches die geen uplink hebben.
Als de switches wel een uplink poort hebben, dan kan je gewoon een straight kabel (normale UTP kabel) gebruiken om de twee te verbinden: Het ene uiteinde in de uplink van switch 1, het andere uiteinde in een normale poort van switch 2.

Tegenwoordig zijn veel switches auto-MDI/MDI-X, wat wil zeggen dat ze zelf uitzoeken wat er aan de andere kant van de kabel aanwezig is. Indien nodig zorgen zij zelf dat er een uplinkpoort van de normale poort wordt gemaakt.